Hoe kan ik op vraag van mijn patiënt bepaalde medische gegevens in CoZo verbergen voor zorgverleners?

Een patiënt kan op elk moment zijn of haar behandelend zorgverlener vragen om bepaalde resultaten of contacten te verbergen (‘blokkeren’) in CoZo. Op voorwaarde dat de continuïteit van de zorg daardoor niet in het gedrang komt, kan elke zorgverlener met wie de patiënt een behandelrelatie heeft gegevens afschermen. Een huisarts, externe specialist of andere zorgverlener (bv. verpleegkundige) die toegang heeft tot het resultaat in CoZo kan dat doen via het beveiligd CoZo-portaal. Een ziekenhuiszorgverlener kan medische gegevens blokkeren via het elektronisch patiëntendossier van de zorginstelling, indien deze mogelijkheid is voorzien.

Werk je via de CoZo-integratie in het elektronisch patiëntendossier van een zorginstelling?
In verschillende softwarepakketten die in zorginstellingen worden gebruikt voor het bijhouden van je elektronisch patiëntendossier zijn mogelijkheden voorhanden om deling van bepaalde gegevens buiten de zorginstelling tegen te gaan. De afgeschermde gegevens zullen dan niet op CoZo zichtbaar zijn. Indien je patiënt vroeg om bepaalde gegevens af te schermen en je hiertoe actie ondernam in het elektronisch patiëntendossier, dan kan je steeds op CoZo nagaan of je acties het gewenste effect hadden.

Bij vragen over dergelijke functionaliteit in het elektronisch patiëntendossier van je zorginstelling, kan je steeds terecht bij de ICT-afdeling van je zorginstelling. Indien er in het softwarepakket van je zorginstelling geen mogelijkheid voorzien is om deling buiten de zorginstelling tegen te gaan, dan kan je de gegevens via het CoZo-portaal zelf verbergen.

Hoe scherm ik een resultaat af via het CoZo-portaal?
Om bepaalde resultaten te blokkeren, open je ze via de resultatenlijst en klik je op de 'Zorgverlener'-knop onderaan de Details bij het resultaat. Je bevestigt vervolgens dat je de zichtbaarheidsinstelling voor het resultaat in kwestie wenst te wijzigen. Als het slotje gesloten is, is het resultaat verborgen voor andere zorgverleners. Door opnieuw op de knop 'Zorgverlener' te klikken, kan je het resultaat terug zichtbaar maken voor andere zorgverleners.De verborgen resultaten kunnen dan niet langer geraadpleegd worden via de aan eHealth gekoppelde gezondheidsportalen (hubs). Enkel jij hebt er toegang tot en jij bent ook de enige die de resultaten kan deblokkeren. Wanneer je patiënt het resultaat via het CoZo-portaal raadpleegt, dan zal deze bovenaan het resultaat zien staan dat jij het resultaat hebt verborgen voor andere zorgverleners.

Deze functionaliteit in CoZo is gebaseerd op de unieke referentie waarmee het resultaat gekend is bij de producerende zorginstelling. De correcte werking van deze functionaliteit kan enkel gegarandeerd worden op voorwaarde dat deze unieke referentie gelijk blijft bij deze zorginstelling. CoZo kan niet garanderen dat deze uniek blijft, de verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de producerende instelling.

Kan je het resultaat niet via CoZo blokkeren? Dan is het resultaat afkomstig van een andere hub en dien je met deze hub contact op te nemen.

Wens je ook een contact te verbergen op vraag van de patiënt?
Hier vind je de werkwijze terug.